O rybach, poście, gęsinie i bigosie

„Pierogi & other stories” to seria artykułów i przepisów przybliżających współczesną polską kuchnię czytelnikom posługującym się językiem angielskim. Cały cykl można znaleźć w zakładce #cuisine na angielskiej stronie culture.pl a mój wkład w ten projekt to teksty o rybach, poście, staropolskich ucztach bezmięsnych oraz opowieść o bigosie (i o jednej z moich ulubionych autorek, czyli Anieli Rubinstein) a także o gęsinie.

Z życzeniami smakowitej lektury:

https://culture.pl/en/article/fish-in-polish-cuisine

https://culture.pl/en/article/polish-courtly-cuisine-stanislaw-czerniecki

https://culture.pl/en/article/herring-or-sledz-and-a-recipe-to-perfectly-create-this-traditional-staple

https://culture.pl/en/article/the-meaning-of-fasting

https://culture.pl/en/article/whats-so-special-about-bigos

https://culture.pl/en/article/the-rules-for-eating-goose-in-poland-a-recipe

Dodaj komentarz