Menu jak w Bristolu…

…a to leniwe popołudnie na Costa del Balkon w moim mieszkaniu na warszawskim Wilanowie. Co wspólnego mają truskawki i Cezar Ritz oraz jak poczuć się jak zostać w domu i poczuć się jak w ekskluzywnym hotelu?

Początek tej historii to stare hotelowe menu, które znalazłam na Polonie. Datowane na 29 maja 1913 r pozwoliło mi przenieść się w świat smaków i zapachów eleganckiej Warszawy z czasów Belle Epoque. Co było tego dnia w jadłospisie? Potrawka z raków, tournedos a la Rossini, indyczki młode, sałata rzymska, kompot, szparagi i sos Mousseline oraz truskawki a’ la Ritz. Zabrałam się za wertowanie starych książek kucharskich i udało się!

Na pierwszy rzut oka widać, że prosto i tanio nie będzie. Nawet najprostszy przepis, ten na deser trochę mnie kosztował: mała miseczka poziomek i mała miseczka malin to razem 30 PLN na bazarku na Sadybie. Ale było warto!

Zgodnie z przepisem Augusta Escoffiera, guru eleganckiej kuchni francuskiej z przełomu stuleci, schłodzone i osłodzone truskawki należy polać sosem z przetartych malin i poziomek z sokiem z cytryny oraz cukrem a przed podaniem dodać jeszcze waniliową bitą śmietanę.

Od razu się przyznam, że w przypadku truskawek a’ la Ritz poszłam na skróty: bitą śmietanę kupiłam u Grycana, bo mam lodziarnię na dole w bloku i nie chciało mi się ubijać. Poza tym przepis jest na prawdę prosty: truskawki pokroiłam, przesypałam cukrem waniliowym i wstawiłam do lodówki. Poziomki zmiksowałam z malinami, odrobiną cukru waniliowego i soku z cytryny. Deser wyszedł po prostu boski! Do tego leżaczek na tarasie i relaks jak w najlepszym 5-gwiazdkowym hotelu gotowy.

Link do moich felietonów kulinarnych i pozostałych przepisów z tego historycznego menu: Warszawa Express – kulinaria

Warszawa maj 2020

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s