Warszawskie tradycje kulinarne: kebab

Rzut oka na ulice polskich miast i… spora część turystów jest przekonana, że kebab to polskie danie narodowe lub, ewentualnie, że mamy w Polsce całkiem sporą grupę emigrantów. Kebaby się u nas zadomowiły: są w budkach i barach, stały się najbardziej popularnym fast foodem a nawet zainspirowały prodecentow chipsów do stworzenia ziemniaczano-chrupiacej przekąski o smaku mięsa z rusztu. Tylko jak to się ma do tradycji kulinarnych w Warszawie?A ma się całkiem poważnie bo w literaturze na temat tego, gdzie pojawił się pierwszy kebab trwa spór: Warszawa czy Poznań? Jedni uważają za pionierów polsko-tureckie małżeństwo, które w Poznaniu otworzyło bar „Sułtan”. Bernadeta i Fedai Simisek już na początku lat 90 XX wieku sprzedawali tam donera, czyli tureckie danie zmodyfikowane pod smak niemiecki. Natomiast w Warszawie powstał pierwszy punkt założony przez Ahmeta Maho Kazkondu, który do Polski przyjechał prosto z Turcji i modyfikował recepturę pod upodobnia Polaków. Jak zrobić turecki kebab by smakował Polakom?Pierwszy lokal Ahmeda Maho Kazkondu powstał na Dworcu Centralnym, ale turecki kebab nie zdobył podniebień Warszawiaków i barek został zamknięty. Jego właściciel postanowił więc podpatrzeć kulinarne obyczaje Polaków – co i jak schodziło m.in. w budkach z wietnamskim jedzeniem, które w owym czasie pojawiały się w Warszawie, jak grzyby po deszczu i cieszyły się liczną klientelą. Wtedy zorientował się, że trzeba zmienić turecki przepis tak, by było dużo sosu i że w daniu musi pojawić się kapusta.To właśnie dlatego polska kapusta zastąpiła świeżą sałatę i pomidory. Ograniczono też liczbę dodatków. W Polsce wybieramy zwykle czy chcemy mięso z ryżem, frytkami czy chlebem, w klasycznej tureckiej wersji wszystkie te dodatki podawane są razem.Opowieść o początkach warszawskiego kebabu można znaleźć w książce Marty Mazuś Król Kebabów i inne zderzenia polsko-obce (Warszawa: Wielka Litera, 2015). Dwa lata po opublikowaniu tej książki kabab stał się najpopularniejszym daniem zamawianym przez Polaków na mieście – na drugim miejscu została kuchnia polska. Pizza, która przez lata utrzymywała się na szycie tego rankingu spadała w 2017 r. na miejsce trzecie. Czym stał się dla nas kebeba dzisiaj? W najogólniejszych zarysach w ciągu 20 lat został stał się daniem więcej niż bardzo popularnym, choć kojarzy się bardziej z szybkim jedzeniem na mieście niż eleganckim posiłkiem. To już jednak zupełnie inna historia, a opisał ją Krystian Nowak w Kebabistanie. Rzecz o polskim daniu narodowym (Warszawa: Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2020).Na fotce kofty z warszawskiego Efezu (tego na Mokotowie, przy parku Dreszera), dla wielu to kultowe miejsce na kebab, a ja lubię przekąsić też inne dania. Do mięska w zestawie – oczywiście kapusta!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s