To tradycyjny żydowski przepis, który wzbogacamy na warsztatach kulinarnych coraz to nowymi dodatkami.
Składniki na 5-6 porcji:
- 1 kg marchewki
- 150 g suszonych śliwek, moreli i rodzynek
- 1 pomarańcza
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- Do smaku: szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta soli (lub wędzonej papryki albo cytryny i pieprzu)
Instrukcja przygotowania:
- Umyj, obierz i pokrój marchewkę w talarki
- Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i smaż ją przez 2-3 minuty.
- Wlej sok jabłkowy i dodaj miód, cynamon oraz imbir (odrobinę pieprzu). Ewentualnie dodaj wody, tak by marchewki były przykryte. Jeżeli jest za dużo płynu – będzie trzeba odparować podczas gotowania. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
- Do miękkich marchewek dodaj suszone śliwki, morele i rodzynki razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i startą skórką z pomarańczy.
- Gotuj wszystko razem przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż smaki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
- Dopraw cymes solą (i odrobiną wędzonej papryki lub cytryną). do smaku.
- Podawaj na ciepło. Smacznego!
Wskazówki:
- Jeśli lubisz słodsze dania, możesz dodać więcej miodu lub odrobinę cukru brązowego.
- Jeśli chcesz, aby cymes był bardziej gęsty, możesz zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Odkryj więcej z Agnieszka Kuś
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.
