Cymes z marchewek

To tradycyjny żydowski przepis, który wzbogacamy na warsztatach kulinarnych coraz to nowymi dodatkami.

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg marchewki
  • 150 g suszonych śliwek, moreli i rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • Do smaku: szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta soli (lub wędzonej papryki albo cytryny i pieprzu)

Instrukcja przygotowania:

  1. Umyj, obierz i pokrój marchewkę w talarki 
  2. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i smaż ją przez 2-3 minuty.
  3. Wlej sok jabłkowy i dodaj miód, cynamon oraz imbir (odrobinę pieprzu). Ewentualnie dodaj wody, tak by marchewki były przykryte. Jeżeli jest za dużo płynu – będzie trzeba odparować podczas gotowania. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
  4. Do miękkich marchewek dodaj suszone śliwki, morele i rodzynki razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i startą skórką z pomarańczy.
  5. Gotuj wszystko razem przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż smaki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
  6. Dopraw cymes solą (i odrobiną wędzonej papryki lub cytryną). do smaku.
  7. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Wskazówki:

  • Jeśli lubisz słodsze dania, możesz dodać więcej miodu lub odrobinę cukru brązowego.
  • Jeśli chcesz, aby cymes był bardziej gęsty, możesz zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Odkryj więcej z Agnieszka Kuś

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

Dodaj komentarz