Babciny przepis na pączki

Oto mój rodzinny przepis na pączki pełen smaku i domowych opowieści o wspólnym gotowaniu.

Składniki

1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 12 dkg cukru, 8 żółtek, szczypta soli, 20 dkg masła, cukier waniliowy, 1 kieliszek spirytusu, skórka z cytryny, 3/4 litra mleka, konfitura do nadziania: wiśnia, marmolada lub inne owoce (u nas lubi się też róże), 1 kg smalcu do smażenia

Praca

1/4 mąki sparzyć wrzącym mlekiem odstawić do wystygnięcia. Drożdże rozpuszczone z odrobiną cukru wlać do ciepłego ciasta. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Stopić masło, utrzeć żółtka z cukrem i zapachami.

Wszystkie składniki wlać do wyrośniętego, sparzonego ciasta. Dobrze wyrobić ręką, przyprószyć mąką i przykryć serwetą do wyrośnięcia. Wyłożyć na posypany mąką stół, lekko rozwałkować na jeden centymetr grubości. Wykrawać szklanką placuszki i na dłoni nakładać konfiturę. Formować pączki. Sklejeniem układać na spód. Rozgrzać tłuszcz, smażyć z dwóch stron trzy minuty. Wyjmować na ręczniki papierowe.

Smacznego!


Odkryj więcej z Agnieszka Kuś

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

Dodaj komentarz