Kura po literacku i sałatka z płytkiego morza, czyli kulinarnie o Iwaszkiewiczach

Co smacznego można wyczytać z opowiadań Jarosława Iwaszkiewicza? Co jadały elity II RP (oraz PRL)? Jaką kuchnię serwowano w przedwojennych polskich placówkach dyplomatycznych, np w Kopenhadze? Poniżej kilka fajnych kulinarnych opowieści i przepisów przekazanych w rodzinie tego poety i prozaika, o których rozmawiam z Beatą Kwiatkowską jako gość w jej programie „Sztuka jedzenia” (Polskie Radio Czwórka). Na zachętę fotka z mojej kulinarno-historycznej wyprawy śladem Jarosława Iwaszkiewicza w Kopenhadze w sierpniu 2021.

https://www.polskieradio.pl/10/5374/Artykul/2831015,Pawlowa-i-Kucharski-Kto-serwowal-Iwaszkiewiczom-kure-po-literacku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s