Żydowskie smaki: przepisy i opowieści

Odkryjmy razem żydowską kuchnię!

Witajcie na blogu! Nazywam się Agnieszka Kuś i od kilku lat mam ogromną przyjemność prowadzić spotkania i warsztaty kulinarne w prestiżowym Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.

Moja praca to nie tylko gotowanie, ale przede wszystkim zbieranie niezwykłych historii kulinarnych – z Warszawy oraz innych polskich miast i miasteczek. Chcę stworzyć współczesny komentarz i kulinarno-podróżniczy reportaż na temat żydowskiej kuchni, nawiązując do zapomnianej dziś książki „Cuisine juive, ghettos modernes” (Żydowska kuchnia, nowoczesne getta), którą napisał Edouard de Pomiane (Edward Pożerski) w latach 20. XX wieku.

Część z tych fascynujących opowieści udało mi się zrealizować w formie filmów! Seria Jewish Food Tour in Polandpowstała we współpracy z Muzeum POLIN. Filmy są dostępne w języku angielskim, ale możecie łatwo włączyć polskie napisy.

Pozostałe historie ożywają podczas moich spotkań, warsztatów, webinarów i podcastów. A na moim blogu znajdziesz nie tylko te opowieści, ale również sprawdzone przepisy prosto z moich zajęć kulinarnych.

Zapraszam do wspólnego odkrywania smaków i historii!