Placki Marchewkowe 🥕

Ten przepis jest inspirowany pionierską Wegetariańsko-dietetyczną książką kucharską. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw Fani Lewando. To przepis łatwy, a placuszki są zaskakująco dobre! Przepis podstawowy jest bez smakowych dodatków. Najczęściej dodaję rodzynki, co podbija słodycz marchewek. Można też poeksperymentować z curry lub papryką (też wędzoną).

Czas Przygotowania: około 20 minut 

Liczba Porcji: 3-4 sztuki (placki)


Składniki

  • 2 sztuki dużych marchewek (około 300 g)
  • 3 sztuki jaj
  • 40\text{ g} masła (roztopionego)
  • 1 łyżka mąki pszennej (około 10 g)
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie

  1. Przygotuj marchewkę. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych lub średnich oczkach.
  2. Rozpuść masło. Roztop 40 g masła i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. Wymieszaj składniki. Do startych marchewek dodaj 3 jaja, 1 łyżkę mąki, szczyptę soli oraz roztopione masło.
  4. Połącz masę. Całość bardzo dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę na placki.
  5. Smaż placki. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej. Nakładaj porcje masy (około 1-2 łyżki na jeden placek) i delikatnie spłaszcz. Smaż placki z obu stron na złocisty kolor.
  6. Podawaj. Gotowe placki podawaj na ciepło, na przykład z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do obiadu.

Odkryj więcej z Agnieszka Kuś

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

Dodaj komentarz