Ten przepis jest inspirowany pionierską Wegetariańsko-dietetyczną książką kucharską. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw Fani Lewando. To przepis łatwy, a placuszki są zaskakująco dobre! Przepis podstawowy jest bez smakowych dodatków. Najczęściej dodaję rodzynki, co podbija słodycz marchewek. Można też poeksperymentować z curry lub papryką (też wędzoną).
Czas Przygotowania: około 20 minut
Liczba Porcji: 3-4 sztuki (placki)
Składniki
- 2 sztuki dużych marchewek (około 300 g)
- 3 sztuki jaj
- 40\text{ g} masła (roztopionego)
- 1 łyżka mąki pszennej (około 10 g)
- Szczypta soli
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie
- Przygotuj marchewkę. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych lub średnich oczkach.
- Rozpuść masło. Roztop 40 g masła i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Wymieszaj składniki. Do startych marchewek dodaj 3 jaja, 1 łyżkę mąki, szczyptę soli oraz roztopione masło.
- Połącz masę. Całość bardzo dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę na placki.
- Smaż placki. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej. Nakładaj porcje masy (około 1-2 łyżki na jeden placek) i delikatnie spłaszcz. Smaż placki z obu stron na złocisty kolor.
- Podawaj. Gotowe placki podawaj na ciepło, na przykład z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do obiadu.
Odkryj więcej z Agnieszka Kuś
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.
