To przepis inspirowany opisem dania ze staropolskiego traktatu medycznego pod tytułem „Przewodnik po Drzewie Żywota”, którego autor był żydowskim lekarzem działającym na terenie Rzeczypospolitej. Traktat został wydany drukiem na początku XVII wieku.
| Szacowany czas przygotowania | ok. 20 minut |
| Czas marynowania | min. 30 minut |
| Liczba porcji | 4 osoby |
Składniki
- brokułu lub kalafior (ok. 800 g), podzielonego na różyczki
- cytryna do podania
Marynata
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 45 ml)
- sok z jednej cytryny (ok. 40 ml)
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 g)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego (ok. 2 g)
- 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej (ok. 2 g)
Ciasto Naleśnikowe
- 75 g mąki pszennej
- 1 średniej wielkości jajko (do 55 g)
- około 100 ml wody lub jasnego piwa
- szczypta soli
Do Smażenia i Podania
- olej/oliwa do smażenia (ok. 1 l)
Instrukcja Wykonania
Przygotowanie brokułu lub kalfiora. Brokuła lub kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. 🥦 Następnie w dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Różyczki brokułu lub kalafiora wrzuć do intensywnie gotującej się wody. Gotuj przez 2-3 minuty. Ma pozostać al dente (lekko twardy, chrupiący w środku). Szybko wyjmij brokuł i zanurz go w bardzo zimnej wodzie (najlepiej z lodem). Dokładnie osusz różyczki na ręczniku papierowym przed marynowaniem.
Marynowanie. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i kolendrę. Włóż różyczki brokułu do marynaty i odstaw na minimum 30 minut.
Przygotowanie ciasta. W drugiej misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę (lub piwo) i szczyptę soli, aż ciasto będzie gładkie i gęste (jak gęsta śmietana). Możesz użyć blendera lub zrobić to ręcznie.
Smażenie. W głębokim garnku rozgrzej olej lub oliwę do temperatury 170−180∘C. Różyczki brokułu i kalafiora wyjmij z marynaty (UWAGA odsącz marynatę, jeżeli różyczki będą zbyt wilgotne ciasto naleśnikowe nie będzie do nich przywierać), zanurzaj w cieście, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez około 3-4 minuty, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Usmażone różyczki wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym. Podaj na ciepło z ćwiartkami cytryny lub majonezem cytrynowym.
Odkryj więcej z Agnieszka Kuś
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.
