To słodkie danie jest tradycyjnie przygotowywane w społecznościach żydowskich w celu przełamania postu i do dziś pozostaje popularne w Andaluzji. A przepis jest zainspirowany książką kucharską Hélène Jawhara Piñer pod tytułem „Sephardi: Cooking the History. Recipes of the Jews of Spain and the Diaspora, from the 13th Century to Today”. Czas przygotowania to około 30 minut.
Składniki
• 1 bakłażan (porcja dla jednej osoby lub przekąska dla dwóch osób)
• Sól
• Mąka do obtoczenia plasterków bakłażana
• Oliwa z oliwek do smażenia
• Miód do polania
Jak to zrobić krok po kroku:
1. Umyj dokładnie bakłażana, a następnie pokrój go w plastry o grubości palca. Obficie posyp plastry solą i odstaw je na 20 minut, aby puściły sok. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnio-wysokim ogniu.
2. Każdy plaster bakłażana obsusz papierowym ręcznikiem i obtocz w mące. Następnie postukaj plasterkiem bakłażana o brzeg talerza, aby usunąć nadmiar mąki – pamiętaj, by nie robić tego palcami.
3. Ostrożnie ułóż obtoczone plastry na rozgrzanej patelni. Upewnij się, że kawałki nie nachodzą na siebie. Smaż bakłażany na średnim ogniu przez 5 minut, nie ruszając ich. Poczekaj, aż ładnie się zrumienią. Delikatnie przewróć plastry na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut.
4. Gdy bakłażany będą już usmażone, przełóż je na duży talerz. Na koniec, jeśli masz ochotę, możesz je jeszcze odrobinę posolić i koniecznie polej je miodem.
Smacznego!
Odkryj więcej z Agnieszka Kuś
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.
