Knejdlech czyli okrągłe kluski z mąki macowej to klasyczne danie na święto Pesach. Przepisów na nie jest tyle, ile osób gotujących: niektórzy do ciasta dodają ubite białka a inni wodę sodową. Ciasto z mąki macowej bywa przyprawiane czosnkiem, a ja proponuję dużo zieleniny: pietruszki, koperku i lubczyku oraz przyprawy, takie jak do bulionu warzywnego.
Składniki:
na bulion warzywny:
marchewki
pietruszki
selery
olej
do smaku:
pieprz, sól
ziele angielskie
liść laurowy, lubczyk
ew. kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
na knejdlech kulki macowe:
maca (2 – 3 listki macy na osobę)
1-2 jajka
1/3 szklanki wody (lub wody gazowanej)
sól, pieprz
zielenina do smaku (pietruszka, koperek, lubczyk)
Przygotowanie:
Bulion warzywny:
Warzywa obierz i pokrój na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż̇ warzywa, aż̇ zaczną̨ się̨ rumienić́ i aptycznie pachnieć. Dodaj przyprawy i zioła, zalej wodą i gotuj na małym ogniu min. 1 godzinę. Odcedź warzywa i odlej sam bulion: do osobnego garnka odlej bulionu do gotowania kulek macowych, resztę odstaw do podania.
Kulki macowe:
Rozwałkuj macę na drobną mąkę lub zblenduj.
Do mąki macowej dodaj jajka, ewentualnie kilka łyżek wody, sól, pieprz i pokrojoną zieleninę (ile lubisz, ale zostaw trochę do posypania bulionu z kulkami macowymi przed podaniem). Masa ma być plastyczna i się kleić – tak, żeby było z niej łatwo utoczyć kulki.
Z masy macowej utocz kulki wielkości monety dwuzłotowej (lub 50 gr) i ugotuj w wodzie lub rosole. W trakcie gotowania kulki napęcznieją więc lepiej zrobić nieco mniejsze. Po ugotowaniu włóż do głębokiego talerza kilka z nich i zalej gorącym bulionem. Przed podaniem dodaj trochę zieleniny na talerz.
Odkryj więcej z Agnieszka Kuś
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.
