Warzywny bulion z knejdlech (kulkami macowymi)

Knejdlech czyli okrągłe kluski z mąki macowej to klasyczne danie na święto Pesach. Przepisów na nie jest tyle, ile osób gotujących: niektórzy do ciasta dodają ubite białka a inni wodę sodową. Ciasto z mąki macowej bywa przyprawiane czosnkiem, a ja proponuję dużo zieleniny: pietruszki, koperku i lubczyku oraz przyprawy, takie jak do bulionu warzywnego.   

Składniki:

na bulion warzywny:

marchewki

pietruszki

selery

olej

do smaku:

pieprz, sól

ziele angielskie

liść laurowy, lubczyk

ew. kostka bulionu warzywnego lub grzybowego

na knejdlech kulki macowe:

maca (2 – 3 listki macy na osobę)

1-2 jajka

1/3 szklanki wody (lub wody gazowanej)

sól, pieprz

zielenina do smaku (pietruszka, koperek, lubczyk)

Przygotowanie:

Bulion warzywny:

Warzywa obierz i pokrój na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż̇ warzywa, aż̇ zaczną̨ się̨ rumienić́ i aptycznie pachnieć. Dodaj przyprawy i zioła, zalej wodą i gotuj na małym ogniu min. 1 godzinę. Odcedź warzywa i odlej sam bulion: do osobnego garnka odlej bulionu do gotowania kulek macowych, resztę odstaw do podania.

Kulki macowe:

Rozwałkuj macę na drobną mąkę lub zblenduj.

Do mąki macowej dodaj jajka, ewentualnie kilka łyżek wody, sól, pieprz i pokrojoną zieleninę (ile lubisz, ale zostaw trochę do posypania bulionu z kulkami macowymi przed podaniem). Masa ma być plastyczna i się kleić – tak, żeby było z niej łatwo utoczyć kulki.

Z masy macowej utocz kulki wielkości monety dwuzłotowej (lub 50 gr) i ugotuj w wodzie lub rosole. W trakcie gotowania kulki napęcznieją więc lepiej zrobić nieco mniejsze. Po ugotowaniu włóż do głębokiego talerza kilka z nich i zalej gorącym bulionem. Przed podaniem dodaj trochę zieleniny na talerz.


Odkryj więcej z Agnieszka Kuś

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

Dodaj komentarz