Życiorys

Obroniłam dwa magisteria na Uniwersytecie Warszawskim: w Instytucie Historycznym (2003r.) oraz w Katedrze Italianistyki (2010r.). Studia nad językiem i kulturą Włoch uzupełniłam w 1999 r. na kursie organizowanym przez Universita’ per gli stranieri, Perugia (Włochy).  W roku akademickim 2007/2008 przebywałam na rocznym grancie na Ca Foscari Universita’ di Venezia (Włochy), które przyznało mi Ministerstwa Kultury Republiki Włoskiej. Ostatnio (2017/2019) w Instytucie Badań Literackich PAN studiowałam stosunki polsko-żydowskie (studia podyplomowe). A teraz robię Food Studies na warszawskim SWPS.

Staże i stypendia

W latach 2000-2007 odbyłam szereg staży i grantów badawczych realizowanych w bibliotekach i archiwach w Europie, min.: the Bodleyan Library (Oxford, UK), the British Library (Londyn, UK), Biblioteca Vaticana (Watykan). Biblioteca Nazionale w Rzymie i Florencji (Włochy), Villa i Tatti (Włochy), Accademia della Crusca (Włochy), Rosyjska Biblioteka Państwowa (Moskwa, Rosja), the National Library of Australia (Canberra, Australia). Wyjechałam także na 3 tygodniowe stypendium na Rosyjskim Państwowym Uniwersytecie im. Łomonosowa w Moskwie (Rosja) oraz 2 tygodniowe stypendium na Uniwersytecie Narodowym „Akademia Mohylańska w Kijowie” (Ukraina). Za wyniki w nauce i szczególne osiągnięcia w pracy naukowej przyznano mi Stypendium Ministra Edukacji Narodowej i Sportu (2001r.).

Turystyka w teorii i praktyce

Praktyczne umiejętności obsługi ruchu turystycznego uzupełniłam szeregiem kursów branżowych, min.: odbyłam kurs przewodnika po Zamku Królewskim w Warszawie i uzyskałam certyfikat zezwalający na oprowadzanie w tym obiekcie (potwierdzenie uprawnień w 2014 r.). W latach 2013 – 2014 uczestniczyłam w programie Rozwój Mazowieckich Kadr Turystyki, który został zrealizowany dzięki współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Dzięki kursom poszerzyłam wiedzę i umiejętności w dziedzinie marketingu, automatyzacji i mediów społecznościowych, obsługi klienta oraz obsługi księgowej firm turystycznych. W 2015 r. odbyłam szkolenie specjalistyczne dla przewodników miejskich w Muzeum Chopina w Warszawie i Żelazowej Woli. W tym samym roku uczestniczyłam w 4-miesięcznym kursie w Polin-Muzeum Żydów Polskich – i zdobyłam certyfikat przewodnika tego Muzeum. Od 2015 r. mam uprawnienia trenera przewodników turystycznych wydane przez Światową Federację Stowarzyszeń Przewodników Turystycznych (WFTGA). W styczniu 2019 r. zdałam egzamin przewodnicki w Państwowym Muzeum na Majdanku w Lublinie.

Historia i kulinaria

W latach 2015-2019, na zlecenie Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego prowadziłam zajęcia ze Wstępu do badań historycznych dla studentów zaocznych. Publikuję teksty naukowe oparte o moje własne badania. Jestem też autorką tekstów popularno-naukowych: pisałam do podręczników historii do szkoły podstawowej (reforma 2017), współpracuję z magazynem edukacyjnym National Geographic Odkrywca tworząc scenariusze lekcji. Dla Nowej Ery organizowałam też szkolenia dla nauczycieli, o tym jak prowadzić lekcje historii w terenie.

Od kilku lat prowadzę zwiedzania kulinarne: food toury dla dziennikarzy i blogerów odwiedzających Warszawę. W 2019 współpracowałam z Makro Cash and Carry przy korporacyjnym programie CSR: Polskie Skarby Kulinarne. Obecnie jestem na studiach podyplomowych Food Studies na SWPS i piszę przewodnik po kulinariach Podhala.

Jeśli potrzebujesz kogoś takiego jak ja? Zapraszam do kontaktu.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s