Spotkania i spacery

Zapraszam na spotkania i spacery:

  • Świąteczna kuchnia Aleksandry Piłsudskiej: 15 grudnia 2020 w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku

Opowiadam o epoce międzywojennej od kuchni a inspiracji do kolejnych opowieści i niesamowitych przepisów szukam wśród eksponatów z wystawy w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Jak smakowała i pachniała kuchnia pani Marszałkowej? Live do zobaczenia w moim poście: Świąteczna kuchnia Aleksandry Piłsudskiej

  • Warszawskie ogrody kuchenne II: 4 grudnia 2020 w Bielańskim Ośrodku Kultury – Filia Estrady 112 poprowadzę kulinarno-spacerowe spotkanie on-line

Część druga wirtualnego spaceru przez epoki i kuchenne ogrody Warszawy w stuleciach XVIII, XIX i XX. Tym razem rozejrzymy się w ogrodach min. o Woli, Marcelina i Stawiska

  • Warszawskie ogrody kuchenne I: 14 listopada 2020 w Bielańskim Ośrodku Kultury – Filia Estrady 112 poprowadzę kulinarno-spacerowe spotkanie on-line.

Będzie smacznie, będzie kolorowo, będzie ogrodowo! Podczas spotkania zajrzymy do ogródków w grodzie na Bródnie, przespacerujemy się skarpą pod Starym Miastem w średniowieczu i zajrzymy w grządki Jagiellonom, Wazom i Janowi III Sobieskiemu.

  • Przepis na Stare Miasto. Historia Warszawy od Kuchni: 4 października 2020 poprowadzę spacer kulinarny, który odbywa się w ramach 8 Festiwalu Kultura bez Barier.

Torcik wuzetka, śledź a la minóg, pieczony jesiotr, tort śledziowy, bułka z duszonymi pieczarkami i kapłon w sosie octowym – to tylko kilka przepisów, które poznamy poznając Stare Miasto i Bulwary Wiślane od kuchni. Przespacerujemy się śladem polskich królów – smakoszy i odkryjemy gdzie dla nich gotowano i gdzie rosłych ich ulubione owoce. Zastanowimy się co wspólnego miały wiślane ryby i warszawska syrenka. Przypomnimy kulinarny skandal, który zakończył niezależność Mazowsza od Korony Polskiej. Podczas spaceru wykorzystam tyflografiki oraz materiały do dotykania i wąchania.

  • Wisła od kuchni- warszawskie tradycje kulinarne: 3 października 2020 w Bielańskim Ośrodku Kultury – Filia Estrady 112 poprowadzę kulinarny spacer stacjonarny

Przez stulecia nas, mieszkańców Warszawy żywiła nasza rzeka – Wisła. Niestety dziś trudno sobie nawet wyobrazić jak bogate w ryby i inne stworzenia były wody królowej polskich rzek. Jakie ryby królowały na warszawskich stołach? Czym jeszcze żywiła nas rzeka? Tego dowiemy się podczas wirtualnego spaceru wzdłuż warszawskich bulwarów. Kulinarno-historyczne „spacery” po Warszawie dostarczą inspiracji do poszukiwań w kuchni i w terenie. Uczestnicy dostaną zestaw tradycyjnych przepisów z rożnych epok do samodzielnego eksperymentowania w domu oraz kilka ciekawych tras zwiedzania miasta – od strony tradycji związanych z jedzeniem.
Na zajęciach poznamy też kilka darmowych aplikacji do montażu filmików, dzięki którym dokumentacja rodzinnych spacerów i domowych rekonstrukcji kulinarnych zyska fajną i dynamiczną formę. Te mini-filmiki uczestników będzie można opublikować na stronach filii Bielańskiego Ośrodka Kultury.

  • W poszukiwaniu żydowskiego jedzenia: 30 września 2020 prowadzę spacer targowy na Targu w Fortecy Kręglickich, który jest częścią 3 edycji TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia: BLISKO

Tu też na wielu stoiskach można kupić żydowskie jedzenie po polsku lub polskie po żydowsku. Jak jednak znaleźć gefilte fisz i składniki na cymes w tym targowym gąszczu? Pomoże w tym nasz przewodnik, który zabierze Was na kulinarny spacer między stoiskami z gęsim smalcem, babką ziemniaczaną i pyszną, świeżą chałką. Spacer jest bezpłatny.

***

Chcesz zorganizować kulinarny spacer lub spotkanie? Zapraszam do kontaktu!