Lato w słoiku, czyli pożegnanie lata w „Epoce od kuchni”

Koniec lata to gorący okres w sulejóweckich kuchniach Piłsudskich i Moraczewskich, ale nie zawsze było to związane z falą upałów. Przez całe lato i jesień zapobiegliwe gospodynie takie jak Aleksandra Piłsudska i Zofia Moraczewska zajmowały się przygotowaniem domowych przetworów na zimę. Smażyły konfitury, robiły kompoty oraz inne przetwory z warzyw i owoców, których dostarczały ogrody kuchenne i sady rosnące przy dworku „Milusin” i „Siedziba”. Czy sposoby na przechowanie lata w słoiku popularne w II RP mogą się nam dzisiaj przydać?

Poniżej link do odcinka „Epoki od kuchni”, programu o historii kulinarnej II RP rejestrowanego na Facebooku Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s