Złoty zegarek za wyśmienitą potrawę z jaj – tak zaczęła się kariery szefa Władysława Kucharskiego. Potem było tylko bardziej… smacznie, elitarnie i ciekawie.
W majowym spotkaniu z cyklu „Epoka od kuchni” docieram oryginaln przepisy kucharza elit II RP. Poznając historię kulinarną docieramy do wielu dań, ale znamy je tylko z nazwy. Większość znanych polskich szefów kuchni nie pozostawiła notatek i nie wydawała książek kucharskich.
Wyjątkiem jest kariera szefa Władysława Kucharskiego, który na początku lat 30 XX wieku gotował między innymi w poselstwie polskim w Kopenhadze. Kuchnia szefa Kucharskiego zachwyciła rodzinę Jarosława Iwaszkiewicza, który w swoich wspomnieniach poświęcił wiele ciepłych słów kuchmistrzowi. Dzięki temu dziś możemy odtworzyć we własnym domu część wykwintnych dań, którymi zachwycały się polskie elity oraz posłuchać rad, jaki jadłospis przygotować na wykwintną kolację. Co więcej, z dobrego źródła wiemy, że mistrz Kucharski raczej używał śmietanki kremowej niż zwykłej kwaśnej śmietany….
Tym razem się rozgadałam – nagranie trwa godzinę! Fotki munduru dyplomatycznego zrobiłam na wystawie stałej Muzuem Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Widoki Kopenhagi zawdzieczam uprzejmości Maestry Ewy Strusińskiej, wspaniałej drygentce, która nieustannie inspiruje mnie do… poszukiwań kulinarnych (Moje zakopiańskie fascynacje). Info, gdzie szukać przpisów Mistrza Kucharskiego w tekście Warto umieć ugotować jajka